Historisch. 28 mei 2017. De dag dat Jan en Joop een opvolger konden krijgen, genaamd Tom. Ongekend wat voor een prestatie hij samen met zijn team geleverd heeft in Italië tijdens de Giro. Dumoulin’s tijdrit begon om 16:48. Dat paste dus precies in het schema, want SVGG speelde haar eigen historische wedstrijd om twee uur en zou om en nabij kwart voor vier afgelopen zijn. Inclusief eventuele verlenging en een strafschoppenserie zal het dus ongeveer half vijf zijn geweest. Precies op tijd dus, om die historische tijdrit live te kunnen volgen op televisie.

Het liep anders, want in Beek aan de voet van het Montferlandse bos, voltrok zich een heus sprookje voor de blauw-witten. Misschien wel een mooie kanttekening is het feit dat het woord Beek in het woordenboek vermeldt staat als ‘natuurlijke waterloop, kleiner dan een rivier.’ Waterloop dus. Dit woord komt wel verdacht dicht in de buurt bij een ander historische gebeurtenis uit de tijd van Napoleon. Hij werd namelijk verslagen bij Waterloo. En ik hoor u al denken. En waar is dan de letter ‘p’ gebleven? Die staat voor ’t Peeske, want die vonden hun Waterloo in de nacompetitie tegen SVGG.

Misschien wel één van de meest memorabele voetbalwedstrijden die we als toeschouwer van de SVGG ooit voorgeschoteld hebben gekregen. Hier zat alles in wat de wedstrijd zo heroïsch maakte. Na de 1-0 in de reguliere speeltijd met ietwat vertraging door de ongelukkige misstap van de scheidsrechter, moest er verlengd worden om een winnaar aan te wijzen. De verlenging begon klokslag 16:48. Exact op dat moment begon Tom Dumoulin aan zijn tijdrit in Monza die Nederland in extase moest gaan brengen. In die verlenging scoorde Stijn de gelijkmaker gevolgd door de ontlading bij de spelers, staf en de vele meegereisde supporters van Megchelen. De vierde klasse lag binnen handbereik, totdat ’t Peeske profiteerde door een doelpunt te maken ver in de blessuretijd. Kort daarna klonk het eindsignaal en reed Dumoulin Milaan binnen. Hij pakte het roze terug op Quintana met maar liefst 32 seconden verschil. Was dit een voorbode op de uitslag van de penaltyserie in Beek? 3-2. Euforie in Milaan, en de ontgoocheling in Beek van Megchelse zijde. Hier zit je niet op te wachten na een slijtageslag van bijna vier uur. Na de twee gemiste penalty’s van Megchelse zijde leek het over. Maar opeens was daar Gus. In de wedstrijd al enkele cruciale reddingen gemaakt en in de penaltyserie pakte hij twee penalty’s. In enkele minuten was Megchelen back on track en zette de goede lijn door. Het verloop van de penaltyserie  weerspiegelen metaforisch genoeg het hele seizoen: Een stroef begin, maar geweldig afgemaakt!

Deze zondag bleek maar weer wat onze vereniging zo mooi maakt, want SVGG 1 was en is 1 SVGG. Iedereen die SVGG een warm hart toedraagt leefde op dat moment mee met de unieke historische voetbalprestatie. Een ‘Pitch invasion’ volgde, en iedereen was in jubelstemming. Dit is wat voetbal en de sport zo mooi maken. Het hele seizoen met zijn allen ergens voor gaan, en dat ze het dan op zo’n manier afmaken. Superlatieven schieten daarbij tekort. Maar bij zulke unieke sportprestaties zijn er soms geen woorden nodig, omdat zo’n gevoel moeilijk te beschrijven is. De blikken in de ogen van de spelers en de staf zeggen dan meer dan genoeg. Kippenvel.