Net als afgelopen seizoen betreedt de hoofdmacht van SDOUC het veld met een jonge, gretige groep. De gretigheid van de selectie vertaalt zich óók in betrokkenheid bij de eigen jeugd. Een ongekend groot deel van de selectiespelers, zowel uit het eerste elftal als uit Dames 1, zet zich vol overgave en enthousiasme in bij de opleiding van de jeugdspelers.

Hoofdtrainer Frank van Kouwen juicht die betrokkenheid toe. “Het is mooi en goed om te zien hoeveel spelers van het 1ste elftal ook op andere vlakken betrokken zijn binnen SDOUC. Dat komt, denk ik, mede doordat we heel veel spelers uit eigen jeugd hebben.” Het belang van die betrokkenheid mag volgens Van Kouwen niet worden onderschat. “Vaak zie je dat met name de wat oudere spelers een jeugdteam oppakken. Bij SDOUC zijn de meeste jeugdtrainers pas begin 20. Dat die jongens aan het trainersvak proeven is niet alleen goed voor de jeugd van SDOUC. Het maakt hen zelf ook beter. Als je een jeugdteam traint, ga je immers nadenken over het spelletje. Hoe moet er gespeeld worden? Welke kwaliteiten heeft mijn team? Welke trainingsvormen kan ik aanbieden? Hoe ga ik met elk individu om? Iedereen is tenslotte anders. Met al die leermomenten zul je als jeugdtrainer rekening moeten houden. Uiteindelijk moet je gewoon veel vlieguren maken als trainer.”

Tips van de hoofdtrainer

Van Kouwen besluit met enkele tips voor ‘zijn’ jongens: “Naast het voorbereiden en verzorgen van de trainingen, is het goed om structureel te discussiëren met andere (jeugd)trainers over wat je tegenkomt. Daarnaast is het altijd handig om de cursus TC3/TC2 te volgen. Het zou dan ook mooi zijn als SDOUC workshops of lezingen kan aanbieden om jeugdtrainers op bepaalde facetten te voorzien van extra informatie. Uiteindelijk moeten we het toch sámen doen.”